onsdag 16 mars 2011

Vårblomman

I den en gång tomma äggkartongen, som fått agera barnkammare till mina kronärtskockor, spirar det nu av liv. Kockorna har börjat kravla sig ur sina små frön för att utforska världen och hela tiden passas de upp av varsamma händer. Trots att man vill skämma bort dem med små mjuka kuddar som rätas till och puffas upp mer än vad normalt är och ge dem nappflaskan i form av ett lätt men ack så bestämt tryck rätt ner i den jordiga myllan så får man dämpa sina beskyddarinstinkter och dra tillbaka alla kliande fingrar och nöja sig med att duscha småplantorna med enbart vatten(inte ens en gnutta utspädd välling!) med jämna mellanrum. När de sedan är stora nog ska barnaskaran säras och planteras om i större utrymme för att tillslut få utforska livet på egen hand utomhus i det stora vilda gröna...
Men än är det några veckor kvar innan det är tillräckligt varmt och vad är då inte bättre än tidigt blommande växter. Visst har krokus och snödroppar redan vaknat ur dvalan men hur vackra de än är så mättar de inte många munnar. Blommor på träd är större och syns bättre. Nog blommar hasseln redan i februari men de gör inte så mycket väsen av sig om det. Magnolior och körsbär blommar båda tidigt på bar kvist så länge frosten låter dem vara ifred. Vissa sorter klarar minst zon 4 vilket betyder att man skulle kunna plantera en sammanhängande magnoliaskog ända från Skåne till Sundsvall, och det vill vi. Ett annat tidigblommande träd är persikan. Sorten "Frost" kan klara sig till zon 3 och förhoppningsvis ge fantastisk frukt att avnjuta i dess skugga.



Bilden ovan, magnolian "Pinkie", aftonbladet.se
Bilden nedan, Prunus persica, odla.nu

fredag 11 mars 2011

Den levande skogen

Så fort jag öppnar fönstret på morgonen, välkomnar den friska luften som glatt kilar in och kittlar mina nakna tår, framträder kvittrandet och sångerna från fåglarna klart. Morgonpigga fågelungar sticker ut sina näbbar genom den lilla öppningen i holken och pockar på de flitiga föräldrarnas uppmärksamhet. I en liten damm bredvid spelar en ung stroppig grodhane för en smickrad ljuv ungmö för att sluta i en dans över näckrosor. En liten hasselmus knycker ett krusbär väl skymd under allehanda buskar och när jag steppar ut bland blommar och bin (och humlor) får jag noga se mig för så att jag inte sätter foten på en stackars igelkott...

Naturen ska sprudla av liv, inte minst trädgården. Inte på ett sätt så att man får fly från huggormar som ligger och lurar under trappan eller att trädgården är helt uppbökad av vildsvin varje dag man kommer hem. Nog har de en viktig roll här i världen men inte bland mina jordärtskockor...
Ett steg i ledet till en mer levande trädgård är att ta bort alla granar som står på min tomt. Denna negativa inställning till gran, vilken jag skulle kalla fullt befogad, kan ha sin grund i alla dessa granplanteringar som finns överallt här i Småland. Går man i en sådan skog så är det helt tyst och mörkt. Det enda man ser är granstammar med döda kvistar, blåbärsris, mossa och en och annan tall. Det enda som rör sig är väl vid enstaka tillfällen en stackars tanig björk som blåser i vinden. Även om ekorren sitter i granen och skalar kottar så måste ju även den variera sig, den äter ju dessutom mycket annat. Enda anledningen till att det ändå kan bedrivas någon typ av liv i dessa massiva granplanteringar tror jag är just tack vara dessa björkar som trotsar de giriga stickiga monstrum till träd och sprider sitt frömjöl varje vår till allas glädje..
Nåväl, där dessa granar har växt i min trädgård ges plats till träd som ger liv i en form som passar mitt tycke och smak bättre:
Sälgen blommar tidigt på våren vilket gör att tidiga humlor och bin kan få sig en slurk nektar.
Aspen är ett rikbarksträd.
Bok och hassel ger goda nötter.
Eken ger ollon och tillåter undervegetation tack vare sitt luftiga grenverk.
Detta var bara några exempel av livgivande svenska träd. En bra sida är med information om svenska träd: http://www.skogssverige.se/skog/svenskatrad/

Bilden ovan, med fantastisk levande skog, är hämtad på: http://www2.lansstyrelsen.se/halland/Sv/Pages/default.aspx

onsdag 9 mars 2011

Mellan vinter och vår

Det har varit ett par fantastiska dagar med värmande sol och vaknande jord här i Småland. Doften av vår har kunnats spåras i luften och då vinden för ett tag gav sig till vila kändes det nästan som sommar... Nu piskar snö och regn mot rutorna men de nyplanterade penséerna och murgrönan får tacksamt sitta kvar på trappan. Inne i värmen spirar blåbärsriset och sträcker sig mot källan vilken sprider den ljuvliga doften av nybakta muffins. Apelsinskal, russin och hasselnötter får smaksätta de små mjuka underverken. Trots att russinen är "organic" från Kalifornien så slår de inte hemodlade vindruvor. I min lilla vingård ska vinrankorna få sällskap av humlerankor som nyfiket slingrar sig fram och varsamt kramar om druvorna. 
Vindruvorna Zilga, på bilden ovan, väntar på att nypas till. 
Bilden är hämtad från www.herröplant.se

fredag 4 mars 2011

Drömmen om skördetid

Mina katter representerar det goda livet där de ligger utsträckta på sängen med undantag för matpaus.
En annan del av det goda livet är att skörda. Tänk att ta med sig en korg, gå ut i trädgården och plocka päron, plommon, nektariner, valnötter(såklart), vindruvor, hasselnötter, havtorn, ätlig kastanj, minikiwi, björnbär... Vart än ögonen kastar sin blick kommer fingrarna att treva mot den och ta tillvara på något njutningsfullt att tillaga. En ätlig skog, ett levande skafferi, ett nyttoväxternas paradis.
Nu är det dock början på mars och ett tag till innan frukt och bär hänger i klasar i träden. I väntan på vårens ankomst kan man ju drömma sig bort eller förså grönsaker i fönsterkarmen. Hos mig ligger kronärtskocksfrön tryggt nerbäddade i jorden i en f.d äggkartong och börjar vakna från sin slummer. Tänka sig att de små oskyldiga liven kommer stå som stora ståtliga tistlar i min trädgård i sommar..
Havtornen på bilden nedan tycker jag symbolerar rik skörd. Havtorn ska klara av att växa till zon 6 beroende på sort.

Bilden(havtorn) är hämtad från www.flickr.com

Valnötsträdet

Det klassiska valnötsträdet Juglans Regia som ger den goda nöten som ätes vid jul. 
Planteras i Sverige främst i zon 1-2 men det finns de som trotsar naturens lagar och
planterar trädet i zon 3 där det de första vintrarna oftast fryser ner men skjuter nya
friska skott på våren. De är tveksamt om de hinner ge några nötter i zon 3.
Trädet kommer tydligen från Balkanområdet. 
Nåväl, nu vill vi att det ska växa i Sverige och kanske hjälper den globala uppvärmningen.
Det finns en härdigare valnötssort kallad (Juglans Mandshurica) "Manchurisk valnöt", då den kommer från Manchuriet i Kina, som klarar iallafall minst zon 4-5 tack och lov. De har mindre nötter som är ätbara. Dessutom kallas trädet Nordens palm.
Juglans regia Loiko är förhoppningsvis en härdigare sort som testas i Sverige just nu.
Den kommer tydligen från Vitryssland...

Bilden ovan(Juglans regia) är hämtad på http://yrefail.net/Thasos/gallery_flora.htm
Och nedanbilden(Juglans mandshurica) på http://gardener.blogg.se

Valnöt i Småland

Det är något speciellt med valnötsträd, något mystiskt, gammalt, vackert. Man vill bara koppla av under grenarnas omsorgsfulla skuggande och plocka en nöt eller två. 
Jag har en trädgård i mitten av Småland, enligt zonkartan i zon 3, cirkus 200 meter öster om en liten sjö. Frågan är om ett valnötsträd skulle trivas i denna del i norra Europa. Det ska jag ta reda på, plantera en planta i den kommande uppvaknande vårjorden och fjäska loss. Lite annat om trädgård ska också få plats i denna kantiga digitala värld. Försöka runda av dem med vinrankor och kanske ett fikonträd i trädgårdens mest skyddade plats.