måndag 19 november 2012

Neråt

Där mossan dryper under dagen av morgonens dagg och lövverkens trevande konstellation slukar ljuset från ovan spirar jag av den lustfyllda frukt genom vilken jag närs av jorden.
När purpur står att skåda över skyn, då kylan lägger sig tät om den klorofyllstinna svålen, tränger jag mig neråt sökandes det betryggande skötet medan myllan färgar min längtande kropp. 


tisdag 2 oktober 2012

Min vän Cypress

Likt cypressen står enen ståtligt och sträcker sig mot himlen, blicken går sökande långt över horisonten. Ser den landet, där solens värme aldrig följer med sin bundsförvant ner igen bakom bergen eller ner i havet svalkandes i dess salta vågor?
Om jag kramar dig tillräckligt hårt känner jag hur solen stiger högre över himlen och mina tårar, faller av lycka, blir havets salta stänk.


måndag 24 september 2012

Rosensoppan

Nyponrosen står ej längre i blom men lockar fortfarande nyfikna fingrar med sina välsmakande nypon. Röda lyser dess frukter mot himlen, mina kinder likaså, när min blick söker efter en smärtfri väg in bland törnförsedda snår. Efter att rosbusken ätit upp alla mina kläder, och jag ofrivilligt agerat blodgivare, har ett par rejäla nävar samlats in i min kära lilla nyponkorg och en läcker soppa är redo att kokas. 


På facebook.com/valnotspoesi kan du läsa min poesi och se fler vackra bilder:)

Du behöver ej va medlem för att kunna se sidan.

onsdag 6 juni 2012

Karneval


På ett led genom min trädgård följer ett stråk av myror varandra, de verkar ha ett tydligt mål i blick och vara ett glatt gäng så jag träder snabbt in mellan två och blir varmt välkomnad. En bit bakom mig sneglar jag en fet syrsa som skickligt gnider sina ben mot varandra och formar så ett vackert ljud vilket ackompanjeras av slagverk i form av små färgglada svampar. I takt till musiken stampar vi fram i en djungel av blåklint och viol. Under några torra fjolårslöv skymtar jag en lupins gamla fröställning som jag snabbt knycker till mig och skakar loss i sann rytmisk marackasanda. Några ynglingar, vilka precis verkar ha passerat larvstadiet, springer förbi och försöker fånga några maskrosfrön som fridfullt drar förbi över grästopparna. Plötsligt reser sig ett stort skräckblandat jubel bland karnevalens deltagare samtidigt som spänningen i musiken ökar och vad som ser ut att vara en stor slingrande orm närmar sig. De som vågar sig riktigt nära kan dock se att detta väldiga monstrum är ett tomt ömsat skinn från en kopparödla som tradionsenligt bärs upp av drottningens närmsta uppvaktande.
Efter att ha dansat och skrattat tillsammans en bra stund går festen vidare upp i ett träd och jag får kämpa hårt när jag försöker hala mig upp längs med den knotiga stammen. Der blir svårare ju högre jag tar mig upp och mina leende mot förbipasserande förbyts snart mot irritation. Snart kommer jag dessutom snart till insikten att växten vi är i full gång att belägra i själva verket är mitt käraste Eukalyptusvide och plötsligt står jag mitt i en hord av grönt lysande bladlöss som suger ur musten så man nästar ser hur barken kryllar sig. Överallt mjölkas det honungsdagg och i eufori trumpetar bladlössen med sina snablar medans myror skålar i den söta vätskan. Snabbt kliver jag ur denna syndfulla fest, greppar tag i en flaska såpa och kastar ut över havet av trånande girigbukar.

lördag 12 maj 2012

Monsanto

Sten i trädgården förbättrar dess klimat då de lagrar solens värme under dagen och avger den under nattens timmar.

Rosa vide

Salix Hakuro Nishiki är ett litet vide med ljust rosa toppar. Den spirar friskt i sin kruka efter vintern. På Plantagen är den en växt för zon 1 men här frös enbart lite av topparna. Visst kan det bero på en mild vinter, som dock ej representerar så lågt som zon 1, eller så är iallafall mitt exemplar härdigare än vad Plantagen menar. Kan det vara så att man ej har tillräckligt med kunskap?

tisdag 14 februari 2012

Vintern är grön

Då solens strålar lyser svagt och ångan står likt rök omkring oss lyser Kerrians grenar fortfarande gröna och friska. Järnek och Mahonia, Buxbom och Kalmia vägrar alla att klä av sig på hösten utan behåller bladen på, liksom Rynkolvon som dock kan se lite ruggig ut framåt vårkanten av vinterns isiga vindar. Medans Rhodedendron behåller sina knoppar till våren brister Kejsarolvon, Julros och Jasmin ut i blom för att sprida sin doft. Under Hjulträdets ihoprullade blad myser Hasselört, Vintergröna och krypande Oxbär, tillsammans håller de värmen om snötäcket är tunnt. Bambun svajar, Snöbär lyser i rosa och högt klättrar Benved och Murgröna.


Lagerhägg